29 Cze 2019, 18:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02 Sie 2019, 22:55 przez Formicjusz.)
Data: 29.06.2019
Dzień: 359
Temperatura: 27-30[font=arial, sans-serif]°C[/font]
Królowa: 1
Robotnice: ok.45-50
Poczwarki: 3
Larwy: 15-20
Jaja: 1 pakiet
Pokarm: miód, Karaczan turecki,
Formikarium: Szklana probówka z komorami+ arena
Ruszyło. Wygląda na to ze podrzucenie kolejnych poczwarek zadziałało, królowa nie przestaje czerwić. Od ostatniego posta pojawiły się: 3 poczwarki, 15-20 larw różnej wielkości, oraz nowy pakiet jaj. Aktywność mrówek na arenie zwiększyła się, cały czas spaceruje kilka-kilkanaście robotnic. Co do gniazda, myślałem ze Myrmica robią burdel, ale Zbójnice przy nich to wytrawne menele. Przy wejsciu do probówki wala się pusty pancerz karaczana, przy wacie to samo- cały pancerz i połowa zaschniętego odwłoka. Jak to wszystko zacznie pleśnieć to bedzie przymusowa przeprowadzka. Mam nadzieję że wraz ze wzrostem liczebności kolonii, wzrośnie jej poziom higieny.
Tym razem bez zdjęć ¯\_(ツ)_/¯
[font=arial, sans-serif]Pytania do dziennika.[/font]
Dzień: 359
Temperatura: 27-30[font=arial, sans-serif]°C[/font]
Królowa: 1
Robotnice: ok.45-50
Poczwarki: 3
Larwy: 15-20
Jaja: 1 pakiet
Pokarm: miód, Karaczan turecki,
Formikarium: Szklana probówka z komorami+ arena
Ruszyło. Wygląda na to ze podrzucenie kolejnych poczwarek zadziałało, królowa nie przestaje czerwić. Od ostatniego posta pojawiły się: 3 poczwarki, 15-20 larw różnej wielkości, oraz nowy pakiet jaj. Aktywność mrówek na arenie zwiększyła się, cały czas spaceruje kilka-kilkanaście robotnic. Co do gniazda, myślałem ze Myrmica robią burdel, ale Zbójnice przy nich to wytrawne menele. Przy wejsciu do probówki wala się pusty pancerz karaczana, przy wacie to samo- cały pancerz i połowa zaschniętego odwłoka. Jak to wszystko zacznie pleśnieć to bedzie przymusowa przeprowadzka. Mam nadzieję że wraz ze wzrostem liczebności kolonii, wzrośnie jej poziom higieny.
Tym razem bez zdjęć ¯\_(ツ)_/¯
[font=arial, sans-serif]Pytania do dziennika.[/font]