02 Sie 2019, 20:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02 Sie 2019, 20:16 przez Formicjusz.)
Data: 02.08.2019
Dzień: 393
Temperatura: 27-30°C
Królowa: 1
Robotnice: ok. 70
Poczwarki: dużo +/- 80
Larwy: ok.10
Jaja: 1 pakiet
Pokarm: rozwodniony miód, Karaczan turecki,
Formikarium: Szklana probówka z komorami+ arena
Od ostatniej aktualizacji troszkę się zmieniło, zwłaszcza w temacie liczebności- podarowałem moim Zbójnicom kolejne 65 poczwarek, tym razem ich własnego gatunku. Liczę że ponowne zwiększenie liczebności jeszcze bardziej poprawi sytuację kolonii, a także stan mojej nadwyrężonej już cierpliwości. W związku z moim wyjazdem a także chlewem w probówce, przeprowadziłem kolonię do nowej o takich samych wymiarach więc pewnie zrobią w niej taki sam syf
. Oprócz tego mrówy dostały nową, większą arenę po której już w krótce (a przynajmniej mam taką nadzieję) będą spacerować nowe robotnice.
Na chwilę obecną wybieg wydaje się szczelny, zrobiłem go z pudełka na niewiadomo co kupionego w sklepie, luki pod wieczkiem wypełniłem silikonem więc ciasno przylega do podstawy. Jeżeli arena będzie spełniała swoją rolę, następnym krokiem będzie wycięcie w wieczku otworu do karmienia/sprzątania i dorobienie otworów wentylacyjnych z siatką.
Dzień: 393
Temperatura: 27-30°C
Królowa: 1
Robotnice: ok. 70
Poczwarki: dużo +/- 80
Larwy: ok.10
Jaja: 1 pakiet
Pokarm: rozwodniony miód, Karaczan turecki,
Formikarium: Szklana probówka z komorami+ arena
Od ostatniej aktualizacji troszkę się zmieniło, zwłaszcza w temacie liczebności- podarowałem moim Zbójnicom kolejne 65 poczwarek, tym razem ich własnego gatunku. Liczę że ponowne zwiększenie liczebności jeszcze bardziej poprawi sytuację kolonii, a także stan mojej nadwyrężonej już cierpliwości. W związku z moim wyjazdem a także chlewem w probówce, przeprowadziłem kolonię do nowej o takich samych wymiarach więc pewnie zrobią w niej taki sam syf
. Oprócz tego mrówy dostały nową, większą arenę po której już w krótce (a przynajmniej mam taką nadzieję) będą spacerować nowe robotnice. Na chwilę obecną wybieg wydaje się szczelny, zrobiłem go z pudełka na niewiadomo co kupionego w sklepie, luki pod wieczkiem wypełniłem silikonem więc ciasno przylega do podstawy. Jeżeli arena będzie spełniała swoją rolę, następnym krokiem będzie wycięcie w wieczku otworu do karmienia/sprzątania i dorobienie otworów wentylacyjnych z siatką.
![[Obrazek: IMG-20190802-182554.jpg]](https://i.ibb.co/Zh7MxqS/IMG-20190802-182554.jpg)