Update z dalszych prac nad gąbką florystyczną. Tutaj koleś z ANTSTORE mówi, że Digfix to materiał na bazie żywicy. Jeżeli tak, to raczej żywicy mineralnej, nie wiem z czego są gąbki florystyczne, szczegół.

https://www.youtube.com/watch?v=exUhmkCgrKA&t=453s

Trochę dalej na zachód hodowca założył dziennik swojej kolonii Messor barbarus.  W jednym z odcinków wypełnił nowy moduł gąbką florystyczną w ciekawy sposób. Korzystając w międzyczasie z francuskich rozrywek roztarł gąbkę na pył, potem dolał wody i papką wypełnił gniazdo. Po wysuszeniu zamknął.

https://www.youtube.com/watch?v=xqTOJh93IDo

Mrówki wyniosły w całości zawartość gniazda w szybkim tempie, ale to samo zrobiły z modułem, który wypełnił piachem. Wydaje mi się, że mrówki nie zostawiły niczego, bo gniazdo było w poziomie i nie potrzebowały korytarzy. Poza tym siły przerobowe tak dużej kolonii muszą znaleźć ujście. Od samego początku miałem na uwadze to, że zbyt duża kolonia może roznieść  gniazdo, dlatego do razu zaopatrzyłem się w dwie kanapki, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu. Niestety jedno z gniazd zostało sklejone tak niefortunnie, że rozszerzało się ku dołowi. Uniemożliwiało to zamocowanie wkładu tak, żeby nie odstawał od szyby i gniazdo miało zostać przeznaczone na ziemniaka dla innych mrówek, ale sytuacja się zmieniła. Wygrzebałem z mojej graciarni pociętą gąbkę i zacząłem ucierać na papierze ściernym. Słuchając politycznej debaty wpychałem papkę w gniazdo, mieląc kawałek za kawałkiem i w sumie zmieliłem pięć wkładów. Przy okazji wyszło kolejne niedociągnięcie gniazda, braki w klejeniu sprawiały, że woda przesączała się na zewnątrz. Ta wada okazała się bardzo przydatna, nadmiar wody szybko odpływał, co umożliwiało dokładne ubijanie, ale może właśnie dlatego weszło pięć razy więcej towaru. Wpadłem też na pomysł, że w ten sposób można łączyć i mieszać kolory.

Przez to, że wkład jest gęstszy już tak widowiskowo się nie podświetla. Materiał porównał bym do piaszczystej gliny, po wyschnięciu jest spoisty, ale łatwo się kruszy. Bardzo dobrze chłonie wodę. W odróżnieniu od gliny jest lekko sprężysty. Widać też, że nie jest jednorodny, miejsca o różnej gęstości różnią się subtelnie odcieniem, zwłaszcza jak jest wilgotny. Domieszało się też trochę ziaren z papieru ściernego, fajnie kontrastują na jasnym tle. Gniazdo suszyłem na kablu grzewczym, po kilku dniach pojawiły się pęknięcia, ale wszystko było jeszcze mokre i szło je zagęścić. Po dziesięciu dniach suszenia w środku dalej była ciapka. Podłączyłem dwie maty grzewcze, żeby przyspieszyć proces. Po kolejnych dziesięciu dniach wkład nie wyglądał jak bagno, ale mocno popękał. I może nawet szczelina na środku wyglądała fajnie ale na bokach poodchodziło tak mocno, że bolało jak patrzyłem.

Poza tym wkład był jeszcze wilgotny. Po podsumowaniu oczywiste było, że użyłem zbyt dużo wody, ale uznałem, że gąbka też była zbyt mocno utarta. Zamówiłem dwie kolejne gąbki, kremową i pomarańczową i tym razem utarłem w dłoniach, zostawiłem nawet drobne kawałki, ale postarałem się żeby wszystko było zgniecione.
Gniazdo wypełniłem suchym towarem, porządnie na bieżąco ubijając, ale i tak weszło mniej niż poprzednio. Na sam wierzch dałem cienką warstwę gąbki utartej na papierze ściernym, żeby wierzchnia warstwa była bardziej zwarta.

Po skończeniu faszerowania porobiłem foty, stłukłem wieczko od gniazda i zacząłem nawadniać. Stopniowo, w przeciągu trzech dni wlałem 40ml wody, która czwartego dnia osiągnęła dno. Obecnie wkład w górnej części wydaje się suchy, nigdzie nie popękał, ale gniazdo musi jeszcze poczekać na podłączenie. Zastanawiam się czy do rozcierania nie byłaby lepsza zwykła mokra gąbka, lepiej się kruszy, może lepiej się wiąże, ale jej kolor wciąż mnie skutecznie odstrasza. O tym czy ten materiał nadaje się do wypełniania zadecydują mrówki Smile
Odpowiedz
Podziękowanie od:

Wiadomości w tym wątku
Materiały i technika budowy gniazda - przez wujo - 21 Kwi 2019, 21:37
RE: Materiały i technika budowy gniazda - przez wujo - 06 Maj 2019, 21:42
RE: Materiały i technika budowy gniazda - przez korek - 06 Maj 2019, 21:47
RE: Materiały i technika budowy gniazda - przez wujo - 12 Maj 2019, 11:54
RE: Materiały i technika budowy gniazda - przez korek - 12 Maj 2019, 12:28
RE: Materiały i technika budowy gniazda - przez wujo - 13 Maj 2019, 22:38
RE: Materiały i technika budowy gniazda - przez MdC - 13 Maj 2019, 23:09
RE: Materiały i technika budowy gniazda - przez wujo - 16 Maj 2019, 19:36
RE: Materiały i technika budowy gniazda - przez wujo - 20 Maj 2019, 20:44