14 Kwi 2020, 12:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14 Kwi 2020, 12:38 przez Gandalf_white.)
Revan napisał(a):Tak dawno to pisałem, a wygląda na w miarę poprawne. Pomijając to o liczebności kolonii.
Pierwsza rzecz, to odradzałbym jakiekolwiek dziwne zabiegi przy początkującej kolonii. Zimowanie jest na tym etapie bardzo niewskazane, bo często zaburza ciągłość produkcji potomstwa, a zapasy są minimalne. Te waxworm to pewnie mole woskowe. Są polecane przy karmieniu mrówek. Ale możesz jak najbardziej zainwestować w owocówki. Mrówki chętnie zabierają je do probówki, porcjują i dają larwom kawałeczki do otworów gębowych. Tak mała kolonia z niewielką ilością larw (jeśli w ogóle jakieś są) będzie pobierać bardzo mało pokarmu. Byle robotnice były napchane. Po prostu trzeba czekać na nowe pokolenia i nie stresować królowej, żeby składała masy jajeczek. Jaką mają w ogóle temperaturę? Warto podgrzać kawałek probówki kablem. Najlepiej tak jak kolega korek prezentuje https://forum.antsofpoland.eu.org/Thread...ogrzewanie Ewentualnie pomyśl nad kupnem poczwarek, jeśli masz obawy, że robotnice się wykruszą.
Szczerze mówiąc bardzo przydatne informacje, często wracam do tego tematu
. Przy zimowaniu to niestety była straszna pomyłka. Gdzieś się naczytałem o pozytywnym wpływie hibernacji na kolonie, i że bez królowa szybciej pada i tak dalej.. dopiero później zobaczyłem wpis Korka który jedynie wyłącza ogrzewanie na miesiąc, a ma największe kolonie jakie widziałem z polskiego yt. W sumie sama hibernacja jest dobra jeśli ma się warunki bo Messory podwoiły swoją populację w parę miesięcy po zimowaniu, jednak zimowanie Pheidoli z 5 robotnicami to był idiotyzm
. Co prawda królowa przeżyła zimowanie ale wkrótce padła. Zamówiłem już owocówki
. Póki co myślę że nie ma jeszcze poczwarek co mnie troche dziwi bo mrówki dostałem pod koniec lutego i były już po hibernacji, w koloni było wtedy około 50 robotnic z jajkami.Ogrzewam dwie pierwsze komory w próbówce podzielonej korkiem, trzecia komora to gniazdo. Temperatura wacha się od 26-29, ostatnio dni są co raz cieplejsze więc trudno utrzymać jedną temperaturę. Mrówki siedzą w nieogrzewanej komorze przyciśnięte do korka z komory drugiej, więc myślę że tam jest im po prostu dobrze.
Jak dojdą owocówki to dam znać czy coś pomogło
.BartTP napisał(a):Cytat:Karmie je głównie waxworms(nie znalazłem tłumaczenia na polski, ale jest to dżdżownica która ewoluuje w ćmę).Przepraszam, ale muszę zapytać: ile miałeś lat gdy wyemigrowałeś do UK?
Był 2012 rok. Dlaczego pytasz?
Messor Barbarus
Pheidole Pallidula
Pheidole Pallidula