Czas na aktualizację kolonii Harpegnathos venator. Tak wiem! Miały być Anochetus ale napotkałem przeszkodę w postaci znikomych informacji w internecie (a przynajmniej informacji jakkolwiek popartych a nie wyssanych z palca). Większość mówi o zachowaniach takich jak u Odontomachus więc najpierw zrobię aktualizację o monticola (prawdopodobnie pojawi się w weekend gdy zajrzę co u samotnych Q) a na krótko po tym o Anochetus.
A wracając do mojej kolonii venator to sprawa przedstawia się następująco:
Kolonia prowadzi spokojne ciche życie. Większość czasu siedzą w probówce (co nie jest dziwne przy tak małej kolonii). Na arenie raz widziałem robotnicę i raz królową. Warto wspomnieć, że robotnice z tej kolonii to robotnice nanitic. Oznacza to, że prawdopodobnie Q jest z 2019 a to oznacza, że nie jest taka stara i powinna jeszcze trochę pożyć. Robotnice nanitic są zdecydowanie mniejsze przez co odróżnienie Q od robotnic nie jest takie trudne jak w przypadku większych kolonii.
Co do kolonii to tak jak mówiłem, raczej spokojnie sobie żyją. Chętnie spożywają wylęg karaczana tureckiego. Zdobywaniem pożywienia zajmuje się głównie królowa. Nanitic gdy namierzą karaczana po chwili zawiadamiają Q a ta samodzielnie poluje na zdobycz. Jest to niezłe widowisko gdyż królowa ustawia się najczęściej w odległości 1,5-2cm od karaczana, przez 2-4 sekundy go obserwuje machając odwłokiem na lewo i prawo jak pies a potem gwałtownie skacze na niego zaciskając przy tym swoje długie żuwaczki na ofierze. Następnie podnosi go do góry i podwija odwłok pod siebie aby użądlić karaczana. Następnie rozpoczyna się konsumpcja. W ten sposób mrówki konsumują mniej więcej 2 sztuki wylęgu co dwa dni. Mógłbym na to polowanie patrzyć godzinami ale niestety mrówki też mają ograniczony spust a nie chcę ładować im karaczanów na siłę żeby je zabijały na moich oczach a potem psuły się w probówce. 
Tutaj zdjęcia nieudolnie przedstawiające użądlenie:

Mrówki mają udostępnioną probówkę i mini arenkę z okrągłego pudełka Helsinki o średnicy 8,8cm i wysokości 7,9cm. Pudełko jest zabezpieczone cieniutką warstwą wazeliny.
Co do potomstwa to w środę czyli 8 dnia u mnie gdy koło 11:20 zajrzałem do kolonii sprawdzając co u niej zastałem taki oto widok:

Q miała podciągnięty odwłok jak do żądlenia ofiary ale końcówka odwłoka była rozszerzona tworzą niewielki otwór. Uznałem, że pewnie składa jajko. Odłożyłem je na bok żeby miały spokój. Po kilkunastu minutach zajrzałem i spostrzegłem to:

Pierwsze jajko tej kolonij u mnie i tym samym wszystki kolonie z zamówienia mają już jajka. Zostały jeszcze 2Q Odontomachus ale co u nich dowiemy się w weekend.
Kolonia większość czasu spędza na wacie, która wygląda na suchą więc możliwe, że spróbuję je przeprowadzić do probówki z torfem (obecna probówka nie była robiona przeze mnie tylko przez organizatora u którego były przeprowadzane z zasyfionej probówki chińskiej).
Co do kolonii to tyle na razie a teraz krótki opis:
Tak więc są to jedne z najdziwniej, najciekawiej i najładniej wyglądających mrówek (to ostatnie to kwestia względna). Wyglądają zupełnie inaczej niż te do których przywykliśmy oglądając nasze rodzime mrówki. Różnic jest co nie miara. Na pierwszy rzut oka widać długie żuwaczki przypominające kosę oraz duże oczy. Długie żuwaczki ułatwiają chwyt ofiary. Duże oczy są złożone z największej liczby omatidiów spośród mrówek (omatidia to podtsawlwy element oka złożonego. Można je łatwo zaobserwować np. u much). Nic więc dziwnego, że strategia polowania tych mrówek opiera się głównie na wzroku.
Gdy zauważą zdobycz zaczynają machać odwłokiem. Następnie atakują tak jak to opisałem wyżej. W internecie jest bardzo dużo informacji rzekomo o gatunku H. venator natomiast często są to informacje o H. saltator, które są o wiele lepiej zbadane. Stąd też pełno osób, które myślą, że jak kupią sobie kolonię venator to będzie ona nieśmiertelna ze względu na to, że po śmierci Q, jej rolę przejmie jedna z robotnic. Niestety u venator tak to nie działa (a przynajmniej nie ma żadnych doniesień, że tak faktycznie jest). O samych venator nie ma za dużo potwierdzonych informacji dlatego będę bazował na ogólnych informacjach o rodzaju Harpegnathos, które często się pokrywają.
Mrówki te potrafią skakać. Zarówno w celu ucieczki jak i w celu polowania. Skoki ucieczkowe są dłuższe i mogą być na odległość do 10cm. Skoki do polowania są znacznie krótsze co sam zaobserwowałem i opisałem wyżej. Również wykorzystują tę umiejętność aby pokonać niektóre przeszkody.
Co do gniazdowania to gniazdują w ziemi. Zaobserwowano, że 4 badane kolonie H. venator tworzą gniazda podobne do H. saltator.
Pozwolę sobie zacytować fragment artykułu ze strony terrarium.com.pl o gnieździe:
,,Peeters, który badał gniazda Harpegnathos salator odkrył, że struktura gniazda jest wyjątkowo skomplikowana. W dojrzałej kolonii gniazdo składa się z szeregu ułożonych w stos komór, tworzących niemal kulistą strukturę, zwieńczoną grubym, sklepionym dachem i oddzieloną od otaczającej ziemi pustą przestrzenią. Jeden z tuneli prowadzi do osobnej komory na odpady. Naukowiec postawił hipotezę, że taki projekt gniazda umożliwia mrówkom przetrwanie okresowych powodzi, co jest powszechne na zamieszkałych przez nich terenach. Pomysł ten jest wspierany przez fakt, że Harpegnathos saltator „tapetuje” powierzchnię swoich gniazd porzuconymi kokonami, częściami owadów i materią roślinną. Dzięki temu potrafi ona utrzymać komory w suchości."
Co do wielkości kolonii to w badanych koloniach osiągały one maksymalnie 60 ronotnice natomiast bardzo możliwe jest, że osiągają większe rozmiary.
Na tym zakończę ten wpis. Ponownie zapraszam do dzielenia się pytaniami i uwagami do dziennika. Może powinienem jakieś informacje dodać? A może jakieś usunąć? Bardzo proszę o sugestie. Co do tenperatury i wilgotności w jakiej powinniśmy dane mrówki hodować to celowo nie podaję tego bo wychodzę z założenia, że naszym obowiązkiem jest zapewnienie odpowiedniego gradientu temperatur i wilgotności a mrówki już same sobie wybiorą gdzie im najlepiej.
Odpowiedz
Podziękowanie od:

Wiadomości w tym wątku
Dziennik wykopków - przez Jan Pru - 08 Kwi 2020, 17:30
RE: Dziennik wykopków - przez Jan Pru - 14 Kwi 2020, 15:48
RE: Dziennik wykopków - przez Jan Pru - 17 Kwi 2020, 12:52
RE: Dziennik wykopków - przez Jan Pru - 18 Kwi 2020, 15:14
RE: Dziennik wykopków - przez Jan Pru - 23 Kwi 2020, 13:33
RE: Dziennik wykopków - przez Jan Pru - 03 Maj 2020, 21:30
RE: Dziennik wykopków - przez Jan Pru - 14 Maj 2020, 20:13
RE: Dziennik wykopków - przez Jan Pru - 28 Maj 2020, 23:42