20 mm grubości gniazda ziemnego będzie w porządku. Za stabilność i tak powinna odpowiadać domieszka gliny do piasku, a nie bliskość ścianek. Niestety mam za mało doświadczenia z gniazdami ziemnymi, by odpowiedzieć na wszelkie pytania - mogę tylko powiedzieć, że mam ziemniaka 20 mm grubości i póki co kartonówki ryją głównie przy ścianach ;P U siebie zmieszałem piasek (pochodzenia mazowieckiego, z metra pod ziemią, wysuszony i wypieczony) z gliną wędkarską w proporcji z grubsza 3:1 i póki co się nie zawala. To dość powszechnie proponowana mieszanka, są też polecane 2:1, więc nie trzeba po aptekarsku odmierzać - grunt, to dobrze wymieszać. Proporcja 2:1 pewnie jest lepsza w przypadku użycia czystego piasku kupionego w sklepie, mój na pewno zawierał trochę gliny. Nie dawałem żadnego wermikulitu - takie rzeczy daje się w terrariach, a nie gniazdach, mrówki błyskawicznie kopią do dna (niemal pierwsza rzecz, jaką zrobiły u mnie) i i tak dolanie wody spowodowałoby zalanie dolnych komór, wermikulit by nie pomógł.
Co do setupu i jego organizacji to średnio zrozumiałem koncept, ale mrówki ciężko "zgubić" - one postrzegają świat mocno po powierzchni, więc nietypowy układ gniazd, rurek i wyjść w 3D im nie powinien robić żadnej różnicy.

W kwestii czyszczenia - u mnie Camponotus herculeanus dostały pudełeczko stojące w najdalszym rogu areny, nieco odsunięte od rogu. Dzięki temu licząc drogę przejścia było najdalej od wejścia do gniazda - i faktycznie mrówki składowały śmieci właśnie tam. Ale one już wcześniej składowały śmieci w najdalszym rogu, gatunków bez tego odruchu nie udało mi się nauczyć korzystania ze śmietniczki :/
Odpowiedz
Podziękowanie od:

Wiadomości w tym wątku
RE: Camponotus barbaricus pytania o formikarium - przez Kowal - 25 Lis 2022, 01:55