To ciekawe z tym odmrażaniem w wodzie, nie wiedziałem.
Mrówki lubią zakopywać jedzenie, obecny konsensus jest taki, że zakrywają zapach jedzenia przed konkurencją. Niektóre mrówki pozbawione zdolności trofalaksji (Aphaenogaster) używają także ziarenek piasku do transportu płynów na ich powierzchni.
Odmrażanie w miodzie to zły pomysł. Generalnie najlepiej podawać miód i owady osobno, mrówki źle sobie radzą z mieszankami pokarmów.
Ja w Twojej sytuacji po prostu odłamywałbym kawałki karmówki i rozmrażał w powietrzu, po czym karmił częściej, jeśli martwiłbym się o rozwój. Nie musisz na pewno zmieniac pokarmu co 6 godzin, karmienie raz na dzień to i tak bogactwo z perspektywy tak małej kolonii. Miałem te mrówki w stadium od samotnej królowej do pierwszych robotnic, więc rozumiem, co z grubsza się dzieje - lepiej nie podsuwać im pod nos, tylko je to stresuje, a na pewno znajdą żarcie w próbówce. Możesz nie widzieć ich aktywności - to mrówki furażerujące w nocy, światło lampki je peszy, a ilości konsumowanej żywności mogą być niezauważalne Wink Tę muszkę owocówkę mogły przez noc wysiorbać i wyrzucić rano już zjedzoną w takim stopniu, jakim chciały - owocówki to dobra karmówka dla małych kolonii, nawet dużych mrówek.
Zjadanie jajek może być wynikiem wielu czynników, nie tylko głodu. Po pierwsze zdarza się to często w przypadku stresu, a po drugie w koloniach jajek funkcjonują jaja troficzne - ich celem jest przechowanie białka poza ciałem w łatwo transportowalnej i jadalnej formie. https://www.wiki.mrowki.ovh/index.php?title=Jajo 
TL;DR po prostu bym się mniej przejmował, karmił co 1-3 dni i nie przejmował się, jeśli pozornie nic nie zniknęło ani nie widać było robotnic przy jedzeniu. Wyprowadzałem kilka typowo nocnych gatunków i rosły mimo to. Za to nie wiem, do ilu stopni grzejesz, ale Camponotus lubią ciepło, 27-28 C powinno im posłużyć. Lubią też święty spokój niestety :/
Odpowiedz
Podziękowanie od:

Wiadomości w tym wątku
RE: Owady karmowe - czas przez jaki mogą leżeć na arenie - przez Kowal - 25 Gru 2022, 21:29