Nie sądziłem że kolonia nie każe mi długo czekać na ciekawy materiał aby napisać kolejny post...

31.12.2022 Ostatnio wyjąłem z areny tacki na miód, nawodniłem gniazdo, zgasiłem lampkę biurkową i poszedłem umyć karmidła. Jak wróciłem to zastałem larwę na arenie:

Pierwsza myśl to "przelałem gniazdo", ale wtedy chyba by wyniosły więcej potomstwa?
Inne pomysły to:
-Za małe gniazdo?
-Karmienie na zewnątrz (uznanie areny jako część gniazda)?
Oraz propozycja z Discord'a: nagła zmiana wilgotności i ewakuacja potomstwa w chaosie z zagrożonej strefy (wtedy mrówki potrafią wyjść z potomstwem nawet na zewnątrz). Ostatnia propozycja faktycznie wydała mi się najbardziej prawdopodobna. Ale następnego wieczoru podobna sytuacja, tym razem przed karmieniem i nawadnianiem. Nawet po zabraniu karmidełek mrówki przeniosły larwę na uśmiercone wcześniej mączniki:

I tak leżała z 10min po czym zabrały ją do gniazda. Tak więc chaos również chyba odpada. Zostaje wielkość gniazda lub areny... Chyba pora zacząć myśleć o czymś większym Wink
Za pierwszym razem zajrzałem od spodu jak to wygląda. Okazało się że robotnice całkowicie wygryzły korek wokół rurki nawadniającej i trzymają tam larwy oraz poczwarki. Tak więc przy nawadnianiu woda zwyczajnie leci na potomstwo... Natomiast jak zrobiłem próbę to woda szybko odsączyła do korka który jest kawałek dalej:

(z prawej zaznaczyłem rurkę nawadniającą, z lewej wspomniany korek)

Mały pokaz siły z cyklu "To moja tacka, nie oddam Ci"  Wink :

Wszelkie uwagi do dziennika i pytania proszę zadawać w temacie Pytania do dzienników (slodkie_ciacho).

Odpowiedz
Podziękowanie od:

Wiadomości w tym wątku
RE: Wścieklica dorodna (Manica rubida) – słodkie_ciacho - przez slodkie_ciacho - 03 Sty 2023, 00:23