Data: 02.09.2018r.
Dzień:59
Temperatura:22-26[font=arial, sans-serif]°C[/font]
Królowa:1
Robotnice: 18 (12 Formica sp. + 6 F. Sanguinea)
Poczwarki: 3
Larwy: 0
Jaja: 0
Pokarm: miód, owocówki
Formikarium: Szklana probówka z komorami+ arena

Od mojego ostatniego posta trochę się pozmieniało.  Przede wszystkim kolonia powiększyła się o 6 robotnic F. sanguinea Big Grin  Pomimo ze Zbóje pochłaniają owocówki garściami w dalszym ciągu nie pojawiły się nowe jaja. Zostały za to trzy poczwarki z czego tylko jedna jeszcze ma oprzęd. Pojawiły się straty w postaci dwóch larw które zostały pożarte w trakcie mojej nieobecności mimo iż mrówy były pod opieką ( czyli to pewnie z tęsknoty Sleepy ). Z mniejszych zmian- jak wcześniej zapowiadałem, przeprowadziłem mrówy do nowej probówki którą ponownie zaczęły zasyfiać. W związku z tym że od dłuższego czasu nie pojawiła się druga partia jaj, podejrzewam że nadeszła tak kochana przez wszystkich stagnacja. 
Z tego miejsca mam do was kilka pytań:
1.Czy możliwe jest że to już stagnacja- królowa była złapana w te wakacje a mamy dopiero początek września...
2. Przy tak małej kolonii lepiej ją przeczekać czy zimować taką małą kolonię?
3. W tym okresie nie bardzo mam warunki do stopniowego obniżania temperatury gniazda, wystarczy krótka akomodacja np z 22[font=arial, sans-serif]°C do 14°C na kilka dni, a potem lodówkowe 5-6[font=arial, sans-serif]°C i ostatecznie 2-4[font=arial, sans-serif]°C?[/font][/font][/font]
[font=arial, sans-serif][font=arial, sans-serif]Do czasu wyprostowania się wszystkich poczwarek będę sypał mrówom owocówek do oporu, z tym że wątpię żeby zastój był spowodowany brakiem białka.[/font][/font]

[font=arial, sans-serif][font=arial, sans-serif]Odpowiedzi na pytania proszę kierować tu:[/font][/font]
[font=arial, sans-serif][font=arial, sans-serif] Pytania do dziennika.[/font][/font]

[font=arial, sans-serif][font=arial, sans-serif]Zdjęcia: [/font][/font]

[Obrazek: ruzacm.jpg]

[Obrazek: IMG-20180901-234002-HDR-1.jpg]
Odpowiedz
Podziękowanie od:

Wiadomości w tym wątku
Dziennik Formica sanguinea - przez Formicjusz - 15 Sie 2018, 19:50
RE: Dziennik Formica sanguinea - przez Formicjusz - 02 Wrz 2018, 00:58
RE: Dziennik Formica sanguinea - przez Formicjusz - 19 Cze 2019, 00:15
RE: Dziennik Formica sanguinea - przez Formicjusz - 29 Cze 2019, 18:20
RE: Dziennik Formica sanguinea - przez Formicjusz - 02 Sie 2019, 20:13