-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień 2-3 (13 - 14 lutego, środa - czwartek)
Ilość robotnic - 50+
Wielkość grzyba - Wypełnione w 70-80% pudełko na sałatki (lub na świerszcze  [Obrazek: wink.png])
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tego dnia postanowiłem się trochę oswoić z kolonią. Przede wszystkim chciałem przetestować płatki róż zakupione w niemieckim sklepie. Ponadto chciałem się bliżej przyjrzeć budowie grzyba i samym mrówkom. Zgodnie z planem mrówki dostały parę płatków róży. Robotnice po chwili zaczęły ochoczo wciągać jeden, po drugim na grzyba co niezmiernie mnie ucieszyło Smile

Grzyb. Grzyb wbrew pozorom wcale nie jest stałą konstrukcją. Ponadto poczyniłem parę obserwacji - grzyb od dołu przybiera lekko brązowawy kolor (z tego co się dowiedziałem to normalne - od dołu obumiera, a od góry rośnie nowy), oraz po podaniu róży pojawiły się brązowe ślady na grzybie.

Następnego dnia zamieniłem pudełko na sałatki na uciętą szyjkę od butelki plastikowej, ponieważ zauważyłem, że grzyb zaczyna dotykać górnej części pudełka. 

Generalnie bez zmian. Nie ma czego oczekiwać, że coś się zmieniło po jednym dniu, dlatego też wpisy będą rzadziej, lecz mam nadzieję, że będą przez to ciekawsze Smile.

Parę fotek:

Niestety wyszło trochę rozmazane. W tle śmietnik.

[Obrazek: DSCF0024.JPG]

Żuwaczki Smile.

[Obrazek: DSCF0025.JPG]

Nowe przykrycie grzybka.
[Obrazek: IMG_20190215_193424.jpg]

Brązowe plamy na grzybie po podaniu róży.

[Obrazek: IMG_20190214_181911.jpg]

Parę gratisowych fotek mojej Camponotus ligniperda  Wink.
[Obrazek: DSCF0018.JPG?width=901&height=676]
[Obrazek: DSCF0023.JPG]

[Obrazek: DSCF0019.JPG]
Acromyrmex octospinosus, Crematogaster scutellaris, Camponotus lateralis, Camponotus barbaricus i wiele innych  Rolleyes

Odpowiedz
Podziękowanie od:

Wiadomości w tym wątku
Acromyrmex octospinosus - przez Fred - 15 Lut 2019, 22:01
RE: Acromyrmex octospinosus - przez Fred - 16 Lut 2019, 20:24
RE: Acromyrmex octospinosus - przez Fred - 31 Mar 2019, 12:54
RE: Acromyrmex octospinosus - przez Fred - 12 Kwi 2019, 14:38
RE: Acromyrmex octospinosus - przez Fred - 28 Paż 2019, 19:06

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości