20 Maj 2019, 20:52
To owocniki jakiegoś grzyba saprotroficznego, najprawdopodobniej zaczęły rozkładać się patyki których użyłeś do rusztowania. Miałem ten sam problem w swoich wiwariach, co prawda nie z grzybami kapeluszowymi, ale grzyb to grzyb. Może dotyczyć on również drewna leżącego na powierzchni i stosowanie korzeni akwarystycznych i gotowanie w soli nic nie pomoże, dlatego ostatecznie zrezygnowałem z drewna. Owocniki przez pewien czas mogą się nie pojawiać, ale raczej problem szybko nie zniknie, na trawnikach trwa to latami. Najgorsza sytuacja może zaistnieć jak na dnie będzie zbyt wilgotno i powstaną warunki beztlenowe, ale w wiwarium z mrówkami dzięki korytarzom wszystko powinno być przewietrzone. Ja w swoich roślinnych wiwariach robię fałszywe dno. Zdecydowanie poprawia i stabilizuje warunki wodne w podłożu, ale uszczelnienie drenażu w wiwarium dla mrówek mogłoby być niezłym wyzwaniem. Nie wiem na ile możesz na to pozwolić, ale obniżenie wilgotności powinno zmniejszyć intensywność pojawiania się owocników, chociaż grzybki są niegroźne i urozmaicają krajobraz.